Selamat Datang Ke Blog Cikgu Harliza

Wednesday, 20 April 2011

Latihan karangan

Kerajaan berharap agar generasi muda mempu menjadi modal insan yang berkualiti. Huraikan kriteria-kriteria yang ingin anda capai untuk menjadi modal insan yang berkualiti.
        Belakangan ini, kebanyakan generasi muda terjebak dalam kegiatan gejala sosial. Contohnya, __________________________(contoh). Hal ini menyebabkan masyarakat tempatan takut anak-anak remaja mereka akan terjebak dalam gejala sosial ini. Oleh yang demikian, pihak kerajaan berusaha untuk melahirkan modal insan yang berkaliber agar negara kita Malaysia dipimpin oleh pemimpin yang lebih baik pada masa akan datang dan mampu melonjakkan nama Malaysia di persada dunia. Kita haruslah mencapai beberapa kriteria untuk menjadi modal insan yang berkualiti.
      Kriteria yang harus ada pada generasi muda untuk menjadi modal insan yang berkualiti ialah, berpelajaran tinggi dan berfikiran terbuka. Hal ini dapat, menyelesaikan banyak kemelut di dalam negara kita. Antara masalah-masalah yang dapat diselesaikan ialah ___________________ (contoh).  Hal ini sekaligus dapat meningkatkan _____________________________ (huraian) . Jadi, kita sebagai generasi muda masa kini haruslah berusaha untuk menuntut ilmu agar  _________________________________ (kesimpulan).
     Selain itu, kita juga harus mempunyai didikan agama yang sempurna dan betul. Hal ini kerana didikan agama amat penting agar  ___________________________________ (huraian). Contohnya, _____________________________________________ (contoh). Negara kita juga akan aman dan damai tanpa tipu daya, bak kata mutiara , “Agama tiang Negara”. Oleh itu, kita haruslah ____________________________________ (kesimpulan).
     Di samping itu, kita juga haruslah bersikap lebih bertanggungjawab. Hal ini kerana ____________________________________ (huraian) agar kita tidak bersikap seperti melakukan perkara dengan tidak bersungguh-sungguh bak kata pepatah “ ___________________” (peribahasa). Kita haruslah memupuk sikap bertanggungjawab mulai sekarang. Contohnya, kita haruslah menjalankan tanggungjawab kita sebagai ____________________________ (contoh).  Sikap bertanggungjawab ini juga secara tidak langsung dapat ______________________________ (huraian). Oleh itu, kita haruslah menanam sikap bertanggungjawab di dalam diri kita agar _____________________________________ (kesimpulan).
     Tambahan pula, kita haruslah  _____________________________ (isi). Hal ini agar kita tidak menjadi seperti  “katak di bawah tempurung” yang membawa maksud _____________________ (huraian). Kita haruslah peka dengan keadaan sekeliling. Sekiranya sesuatu kerja dilakukan dengan teliti maka ___________________________ (huraian) dan kesilapan yang dilakukan juga akan kurang. Seterusnya, negara kita juga dapat ditadbir dengan baik jika generasi muda masa kini teliti dan bertindak secara rasional dengan keadaan sekeliling mereka. Konklusinya, ____________________________(kesimpulan).
     Kesimpulannya, semua pihak haruslah saling berganding bahu bagai “____________________”  (peribahasa) untuk melahirkan generasi muda sebagai modal insan yang berkualiti. Selain itu, kita sendiri haruslah berusaha untuk mencapai kriteria-kriteria untuk menjadi modal insan yang berkualiti. Jadi, harapan kerajaan untuk menjadi generasi muda sebagai modal insan yang berkualiti akan dapat dicapai. Ingatlah wahai remaja sekalian, “_______________________________” (kata-kata hikmat).

No comments:

Post a Comment